Live-uri gourmet cu Diva în bucătărie și vinurile SERVE

Invitația Cristinei Toth de a o însoți la o filmare live în cadrul proiectului „Gătesc cu prietenii” am primit-o în iarnă în ideea de a asocia un vin unei rețete. Cum filmarea chiar a fost un real succes, am demarat o serie de live-uri asemănătoare, iar privitorii au început să prindă și mai bine gustul vinului, cerându-ne continuari. Ideea de a ne inspira din cartea Gastronomie Românească de secol XXI, editată de Vinul.Ro, cu  sprijinul cramei SERVE a venit firesc, mai ales că portofoliul SERVE se remarcă prin vinurile sale gastronomice.
Un demers util, i-aș zice, pentru publicul pasionat de gătit și care vrea să știe și ce vin se poate asocia unui preparat acasă, cu explicarea pairingului, testat de noi. Un alt scop al acestor live-uri a fost să readucem în atenție (la fel cum o face și cartea citată), bucătăria românească – pusă în lumină de un plating elegant, un element-surpriză, tehnici de gătit mai sănătoase – deci într-o reinterpretare modernă.

IMG_0181

Salam de biscuiți (reinterpretat) cu sos de vanilie și sos de fructe de pădure & Terra Romană rose 2016
Nu întâmplător am ales, pentru început, unul din cele mai populare deserturi românești – salamul de biscuiți, inspirat de rețeta reinterpretată a lui chef Ioniță Mihăiță de la restaurantul Studio 80. (foto reprezentativă). Care a venit și cu emoția reîntoarcerii la gusturile copilăriei.
Cristina a plecat de la rețeta de bază, asortată cu un delicat sos de vanilie și încă unul mai sprințar de fructe de pădure cu reducție de vin rose, iar eu am găsit de cuviință să-i asociez Terra Romană Rose (cupaj de Fetească Neagră și Merlot).
Prospețimea și vioiciunea acestui vin pică foarte bine pe onctuozitatea echilibrată a preparatului, iar pe de altă parte, desertul nefiind foarte dulce îi dă voie rose-ului să-și dezvăluie aromele fructate (frăguțe și fructe roșii) și florale (caprifoi, iasomie și delicate de trandafir).  Este un vin complex, dar echilibrat, plăcut care se potrivește foarte bine și la preparate ușoare (salate, carne albă, fructe de mare, aperitive), dar și la deserturi nu foarte dulci, care îi pun în evidență notele (cum spuneam mai sus).
Încă o dovadă că o rețetă simplă poate deveni gourmet, iar paring-ul per ansamblu elegant!  On retrouve le temps d’enfance, ave Proust! Reteta în întregime și filmulețul în aici.

pastrav cu vinPăstrăv cu gălbiori și sos de fructe de pădure & Rezerva Contelui alb 2017
Pentru cel de-al doilea pairing, cu poftă de alb bine răcit, în plină vară, ne-am gândit invers: ce preparat i s-ar potrivi proaspătului Rezerva Contelui alb. Citric, mineral, crocant este  un vin bun de asociat la mese de prânz lejere, dar și la cine pe îndelete; SERVE îl recomandă cu salate, fructe de mare, pește, carne albă, dar și la pizza, paste și brânzeturi ușoare.
Am zis pește să fie, dacă tot e sezon și am ales rețeta de păstrav “deconstruit” din fileuri cu sos de ciuperci și sos de fructe de pădure, prezentată la restaurantul Centru Vechi din Suceava de chef George Topârceanu.
Cristina a gătit la cuptor file-ul rulat cu legume ușor sotate și i-a asortat un sos de gălbiori cu smântână, foarte-foarte bun. Clasica lămâie a înlocuit-o cu un sos de fructe de pădure cu reducție din același vin.
Cupaj de Riesling, Sauvignon Blanc și Fetească Albă, Rezerva Contelui Alb 2017 are nas proaspăt citric și ușor floral (flori de lămâie și salcâm) și arome de grepfruit și pomello, care se dezvăluie și mai bine lângă carnea de pește. Iar prospețimea și mineralitatea vinului echilibrează excelent sosul ușor onctuos de ciuperci cu smântană.
Reteta aici

cotlet-de-porc-serve-B-2-2

Cotlet de porc cu sos de muștar franțuzesc & Cuvee Charlotte 2011
Am păstrat iconic-ul Cuvee Charlotte pentru cea de-a treia prezentare, asociat cu un plating gourmet româno-franțuzes: cotlete boierești reinterpretate cu sos de muștar, cartofi trași la tigaie, baby carrots și ceapă roșie. Inspirația a fost rețeta lui chef Alex Paul de la restaurantul United din Roman.
Pot să vă spun că, gătit, lent la cuptor (2 ore), cotletul a fost fraged și foarte gustos, mai ales în combinația neașteptată cu sos de muștar cu pastă de tomate, miere și salvie. Savuros!  Iar cartofii cu mărar și morcovii au echilibrat acest platou. Care cerea și un vin  elegant, expresiv, iar Cuvee Charlotte (cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră), descris chiar de celebra Master of Wine, Jancis Robinson, ca “sofisticat, sănătos și nuanţat”, venea de la decantat cu  impact olfactiv puternic de violete, prune uscate, scorțișoară și trufe, care cu greu ne-au dat pace să nu îl gustăm până să finalizăm preparatul. A meritat așteptarea însă, pentru că notele sale de fructe roșii, afine și mure au făcut cina noastră încântătoare. Un vin corpolent, cu tanini fini pe care SERVE îl recomandă cu încredere  alături de cărnuri la fel de puternice, roșii – se echilibrează excelent!
Reteta preparatului gătit mai jos. A fost un record audiență la momentul scrierii articolului pe pagina de facebook – 18.000 vizualizari în 10 zile, 82 likes, 10 distribuiri. Iar last update, la cam trei luni de la difuzare, ajunsese la peste 20.000 de vizualizari.

Multumiri speciale pentru susținere: Vinul.Ro,  Cezar Ioan  și crama SERVE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.