Le Bistrot Français și Bistro Ateneu devin un singur restaurant – Relais & Châteaux Bistro Ateneu

Cele două restaurante deținute de grupul Le Manoir au fuzionat într-unul singur – Bistro Ateneu, redeschis pe 19 august, ne informează un comunicat al grupului Le Manoir. Bucătăria restaurantului operat de familia Preotu va fi condusă în continuare de Alexandru Dumitru de la vechiul Bistro Ateneu, desemnat Cheful Anului, de Gault&Millau Romania, în iunie 2019. Echipa va include personal din ambele localuri.  Cătălin Grancea, Maître de Maison Relais & Châteaux Le Bistrot Français și Octavian Gruianu, șef somelier al aceluiași local, își vor păstra funcțiile.
De ce această mișcare? Aflăm că face parte din planul de afaceri al grupului care a urmărit, încă de la început, dezvoltarea unui brand puternic, care să devină una dintre cele mai prestigioase proprietăți.

De la început, din 2014, am muncit și am evoluat cu consecvență. Ne-am construit o echipă puternică de profesioniști pasionați – Maître d’hotel ospătari, somelieri, bucătari -, în a căror educație am investit încontinuu. Am selectat proprietatea ideală, casa Galleron, a cărei poveste este în linie cu valorile noastre și am amenajat-o într-un mod cald, elegant, care să ne reprezinte, îmbogățind-o cu o colecție de artă, de la cei mai apreciați pictori clasici români. Ne-am creat o cramă impresionantă, ce ne-a adus 6 premii Wine Spectator, dintre care 3 Best Of Award of Excellence, și care numără acum peste 900 de etichete de vinuri din întreaga lume, am dezvoltat relații și parteneriate cu unii dintre cei mai respectați producători ai lumii și am pus România pe harta Relais & Châteaux. Continuând pe acest fir roșu, anul acesta, am achiziționat un conac în Balotești, cu o grădină de 17.000 de metri pătrați, în care ne cultivăm propriile fructe, legume și plante aromatice. Din punctul meu de vedere, acest lucru va schimba cu totul filozofia gastronomică a restaurantului nostru, pentru că îl va duce într-o zonă farm-to-table, în care avem mult mai mult control asupra materiilor prime. Punând cap la cap toate aceste elemente și identificând un chef ca Alexandru Dumitru, extrem de talentat, organizat, ce contribuie activ la acest nou curent culinar – bucătăria românească modernă -, am considerat că este timpul să trecem la următorul nivel, să unim cele mai puternice atuuri ale noastre și să le aducem împreună într-un proiect major, care își va pune amprenta pe gastronomia românească, contribuind la modernizarea și popularizarea sa”.


Meniul Relais & Châteaux Bistro Ateneu este construit în jurul materiilor prime de foarte bună calitate, selectate de chef Alexandru Dumitru. Ingredientele vedetă sunt legumele de sezon, ciupercile de pădure, plantele aromatice, dar și mistrețul, porumbelul, racii și peștii sălbatici. Toate procedurile, de la curățarea ingredientelor, până la prezervarea lor în sosuri, conserve, amestecuri de murături, afumarea peștelui etc. vor fi făcute în restaurant, pentru ca fiecare preparat să ilustreze filozofia gastronomică a echipei “, spune Cristian Preotu. „Este un efort pe care puține localuri îl fac, însă care îți oferă oportunitatea de a te juca așa cum dorești cu materiile prime, cu aromele și texturile lor. Ca chef, simt că doar astfel îmi pot câștiga libertatea de a crea farfurii care celebrează sezonalitatea, terroir-ul românesc, tradițiile și bogăția noastră culturală”, completează  Alex  Dumitru. Restaurantul  va avea și preparate ce pun în evidență ingrediente de sezon din alte țări.

Cine la patru mâini cu chefi cunoscuți din lume 
Restaurantul va găzdui constant „cine la patru mâini”, având ca invitați chefi apreciați și valoroși, din rețeaua Relais & Châteaux. Astfel, profesioniști din lume, cunoscuți pentru viziunea lor culinară, vor descoperi România, produsele și artizanii locali și  vor prezenta câteva dintre ingredientele lor favorite. “Va fi o îmbinare culturală extrem de interesantă, în cadrul căreia promovăm terroir-ul local și descoperim, la rândul nostru, elemente valoroase pentru alte culturi”, mai spune Cristian Preotu.
Restaurantul va fi deschis de luni până duminică, în intervalele 12:00 – 15:00 și 18:00 – 22:00. Pentru noul restaurant, Le Manoir previzionează o cifră de afaceri de 1.200.000 euro, cu peste 30% mai mare decât cea din 2018 de la Le Bistrot Francais.
O grădină proprie și un conac la Balotești – noi proiecte Le Manoir
Echipa Relais & Châteaux Bistro Ateneu a început în mai lucrările la amenajarea grădinilor și a serei din Balotești. “Conacul este un proiect în sine, pe care îl vom lansa în etape. Mai întâi, ne vom ocupa de latura sa funcțională, vom crește aici fructe și legume, obiectivul fiind ca restaurantul Relais & Châteaux Bistro Ateneu să devină cvasiautonom până în 2020, ulterior, vom amenaja suprafața exterioară, făcându-l potrivit pentru evenimente în aer liber, iar, până în 2024, vom reabilita clădirea istorică, pentru a da drumul și spațiilor de cazare. Vorbim de o investiție totală de peste 1.000.000 Euro, în următorii 4 ani”, a completat Cristian Preotu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.