Trending news of the week (19-25 august): #SpecialMonday la mare cu Jidvei, cină gastronomică cu Domeniul Bogdan și fuziunea Le Bistrot Francais-Bistro Ateneu

Să-ți începi săptămâna cu un brunch prelungit la mare – asta nu pare o idee deloc-nelalocul ei, nu-i așa? Jidvei ne-a invitat lunea trecută la o nouă activare din seria evenimentelor #SpecialMondays, de la care de-abia ne-am dat plecați: am vorbit o grămadă, am povestit despre călătorii, experiențe culinare, am împărtășit impresii despre restaurante, mâncare și vinuri (și altele), am făcut, iarăși, sute de poze și un pic de plajă și baie. Vinurile cramei și platouri care ar fi hrănit 100 de oameni, nu 20 câți am fost noi, ne-au fost la dispoziție toată ziua.

„Întâmplarea” s-a petrecut pe plaja Ammos din Mamaia, o alegere pentru care o felicit pe Ioana – frumos amenajată, curată, cu mâncare bună și vinurile mereu la rece, în frapieră, alese pentru o zi toropitoare: spumantul extrabrut,  Ana Sauvignon Blanc, Mysterium Rose. Că a venit vorba de mâncare, la startere ne-am delectat cu selecții de sea food – calamari, caracatiță, icre, niște chifteluțe foarte bune de roșii, ardei și brânză și lipii proaspete de casă.

După prima baie în mare, felul doi a venit cu grătare, de la care m-am abținut însă, dar spre seară, nu am rezistat baclavalelor și portokalopitei cu înghețată de vanilie – senzaționale; vorbesc serios!

A fost o zi foarte frumoasă și plină și parcă mai mergea continuată, chiar mai voiam să rămânem câțiva dintre noi. Iată și ce spun cei de la Jidvei despre aceste #SpecialMondays.  „În urmă cu ceva timp, ne-am întrebat ce putem face pentru ca toate zilele să fie la fel de frumoase ca cele din week-end. Și am descoperit că simplitatea bucuriilor mici, a poveștilor, a vinului bun și a oamenilor frumoși cu care pot fi împărtășite toate acestea au forța de a transforma chiar și zilele de luni în #SpecialMondays. ” Un mare BRAVO!

Joi seară, crama Domeniul Bogdan și Cezar – Vinul.Ro ne-a invitat la o cină gastronomică, organizată la Sheraton, pentru prezentarea vinurilor bio ale cramei din Dobrogea. Evenimentul, o adevărată incursiune gourmet – de ascieri mâncare/vin, fost prilejuit de venirea lui Philippe Cambie în România, cel care semnează vinurile Primordial, enologul anului 2010, potrivit Robert Parker. Ne-am delectat pe rând  cu următoarele:

La amuse bouche am avut un mix de brânzeturi, fructe și mousse de somon pentru Cuvee Experience Alb și Cuvee Experience Rose. Cuvee-ul alb mi-a plăcut în mod deosebit – arome exotice,  cu mineralitate echilibrată, ușor onctuos, a picat foarte bine pe brie, blue cheese, dar și pe mousse-ul de somon. Pentru rose tot pasta de somon mi s-a părut cea mai potrivită asociere.

Un foie gras foarte bun, cu  „mustardă” de fructe – un fel de chutney cuananas și mango, stafide și goji – , o feliuțe subțire de pâine și germeni de baby salad – mi-a dat peste cap toate simțurile. A venit în  însoțirea Chardonnay-ului Primordial, care ne-a impresionat pe toți cei prezenți (câțiva îl știam de la cina dobrogeană de la mare organizată de crama Domeniul Bogdan și Vinul.Ro, la începutul verii),  vin semnat de Philippe Cambie. Foarte bine structurat, cu note fructate, de vanilie și creme brulee, a rezonat excelent peste onctuozitatea foie gras-ului și cu aromele chutney-ului exotic.

A urmat un mignon de vită Angus  cu piure cu trufe, ciuperci sălbatice și sparanghel – carnea, medium spre rare, gustoasă, fragedă, a mers bine cu piureul de cartofi cu trufe și cu mix-ul de ciuperci. Mani-ul a fost gândit pentru Feteasca neagră Primordial și Cuvee Experience. Feteasca neagră tinde să devină una dintre feteștile mele preferate, deși când e vorba de soi, preferințele mele merg, firește, spre cele din Dealu Mare. Dar expresivă și elegantă această Fetească Primordial, still prietenoasă, mai catifelată și mai domoală, decât una din Dealu Mare vine cu note fructate, prune uscate, ușor condiment, taninuri rotunde.

Desertul nu l-am mai gustat pentru că a trebuit să plec, dar cum se vede din poze, a arătat foarte bine  – un mousse de ciocolată albă cu cireșe – instagramabil, cred că a fost și gustos. De altminteri, așa cum spuneam la început toată mâncarea a fost foarte bună și bine gândită pentu vinurile prezentate și printre cele mai bune cine de tip pairing food & wine la care am fost anul ăsta.

Și nu în ultimul rând, una din cele mai interesante mișcări în piața horeca ale săptămânii trecute a fost anunțarea fuziunii Le Bistro Francais cu Bistro Ateneu – care au devenit un singur restaurant – Relais and Chateaux Bistro Ateneu, care funcționează în clădirea Galleron, unde era Le Bistro Francais. Chef rămâne în continuare Alex Dumitru, desemnat bucătarul anului 2019 de Gault & Millaut, iar bucătaria se va concentra preoponderent pe conceptul farm to table. Grupul le Manoir din care face parte restaurantul are în plan mai multe proiecte printre care și dezvoltarea unei grădini propriii și a unui conac la Balotești. În detaliu am scris aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.