Trending News of the Week (21-27 octombrie): Luna Gastronomiei, degustare Balla Geza, sărbătoarea noii recolte Monini și start Revelioane la restaurante

Printre evenimentele food and wine nu doar ale săptămânii trecute, dar și ale toamnei în general, aș vrea să amintesc mai întâi despre Luna Gastronomiei Românești care continuă, până pe 15 noiembrie, într-o serie de restaurante din București. Campania, pe care am inițiat-o împreună cu Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) aduce în centrul atenției meniuri speciale cu preparate românești, preparate fie în stil clasic, fie cu o notă modernă. M-am bucurat că o serie de restaurante (nu doar românești, dar și internaționale și de hoteluri) doresc să promoveze și astfel gastronomia românească. Mai multe am scris aici, citiți că este interesant ce se petrece și vă invit și pe voi să ajungeți măcar în câteva dintre restaurantele participante și să degustați din mâncărurile propuse. Saramura de crap, storceagul, bulzul, carcaletele, florile de dovlecel umplute cu urdă și sos de măsline, batogul de somn afumat în casă cu ou de prepeliță (foto), papanașii, coliva cu înghețată de colivă sunt doar câteva dintre ele.

O degustare de vinuri Balla Geza Winery a avut loc miercuri la noul wine bar al lui Adrian Jipa, Grapes – The Wine Bar: Clarus Brut Mustoasă de Măderat (spumant), Mustoasă de Măderat (liniștit), Stone Wine Furmint, Stone Wine Cabernet Franc și Stone Wine Fetească Neagră & Cabernet Franc – vinuri, precum probabil, se știe, puternice, cu personalitate, intense în nas cât și în gust. Mi-a placut Furmintul: nas fructat-floral, debut puternic cu arome de tei, ierboase, florale, dar și ceva miere care se simte mai ales pe postgust – unul lung și plăcut, precum și Cabernetul Franc  – cu nas pronunțat de fructe roșii coapte și prune uscate; plin, corpolent, cu arome de fructe de pădure bine coapte, prune afumate, spre marmeladă. Selecțiile bune de mezeluri, brânzeturi maturate, fructe și crostini cu ulei aromatizat cu  trufe au însoțit vinurile, altfel nici nu le puteam face față :)). Iar toată săptămâna 21 – 27 octombrie 2019, etichetele Balla Geza Winery au avut 10% reducere.

Îmi place noul wine bar al lui Adrian Jipa, este într-adevăr un loc cozy – intim și frumos amenajat -, iar meniul de vinuri e bine întocmit, cu peste 370 de etichete din toată lumea. Un perete întreg este decorat cu sticle de vinuri, cu prețurile la vedere. Este lângă Parcul Carol, pe Mărășești 2B. 

Joi dimineața spre prânz a avut loc un brunch de sărbătorire a noii recolte Monini la Trattoria Sara din Florească, un restaurant mai mult decât o trattorie aș zice, cu mâncare foarte bună și băcănie cu numeroase antipasti și vinuri italienești. Echipa Monini ne-a prezentat mai multe sortimente de ulei, oțet, pesto și glaze – atât de gustat individual, cât și asortate într-o varietate de preparate selecate din meniul resturantului.

Ca să dau și aici câteva note de degustare, am remarcat în mod special uleiul Monini Delicato – fructat, ușor ierbos, cu aromă ușor migdalată, foarte plăcut atât gustativ cât și ca textură. Alte atracții au fost Monini Gran Frutatto, migdalat, amărui într-un mod foarte plăcut și Monini Classico, ușor migdalat, ușor amar și picant. Iar varietățile cu arome: Lemon, Basil, White Truffle și Garlic & Chilli – toate sunt bune, mi-ar fi greu să recomand doar unul, depinde de preparatele la care vrem să le punem. Vreau să menționez în mod special că tot bufetul a fost bine gândit, cu mare atenție la calitate – de la brânzeturile ilalienești moi, la legumele marinate – ciuperci, roșii, ardei, măsline și gustările cu pesto – busuioc, rucola și rosso, tot marca Monini evident, o selecție de mezeluri tot italienești, evident, pizza și paste.

Iar restaurantele au început să afișeze, de ceva timp, meniurile de Revelion. Mi-a atras atenția tematica restaurantului Casa Doina –  Sparkling-Glamour Party, adică, v-ați prins, se anunță ceva strălucitor acolo. Meniul este, de data asta, de fine dining și sună foarte bine – dintre antreuri, am remarcat foie gras-ul în mantie de portocale și migdale, tartarul de somon, coșulețul de bresaola și mousse de parmezan, terină de Roquefort și rodie în mantie de cașcaval, mousse-ul de păstrăv afumat cu spumă de hrean și mai sunt și altele. Urmează rulada de somon norvegian în mantie de alge marine și aluat foietaj, însoțită de lime risotto, sparanghel și sos de homar, apoi main course care este crepinette din mușchi de vită cu buchet de legume, cartofi macaire și sos de piper verde. La desert, Baked Alaska este o ruladă din trio de înghețată și meringue cu sos de fructe de pădure. Băuturile sunt în sistem open bar, vin, spirtoase fine și răcoritoare, cafea și cappucinno, plus spumantul de întâmpinare și de la miezul nopții. Iar de întreținerea atmosferei se ocupă Trupa Friends, Theodor Pana Band si un DJ. Revelionul la Casa Doina se ține atât în salonul principal Ion Mincu, cât și în crama care este acum în proces de modenizare. Mai multe detalii aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.