Souk, un libanez ancorat în actualitatea gastronomică, unde tradiția se îmbină cu influențele moderne

Zilele trecute, mai înainte de Crăciun, am fost invitată la deschiderea oficială a restaurantului libanez Souk, deschis pe Calea Floreasca, la sfârșitul toamnei. Mi-au plăcut încă de la intrare amenajarea și decorul cu rezonanțe bleu-azurii, plante, tablouri și lustre mari – un mix mai degrabă de elemente moderne, la care nu te-ai aștepta, poate, într-un restaurant libanez. Dar, este un lucru bun, toată “scenografia” induce o stare de relaxare, bună dispoziție și apetit. Și chiar ideea asta de a sta la masă mult timp cu cei cu care ieșiți, pe care o transmit, de altfel, și platourile de gustări tipice orientale, care nu trebuie ratate într-un libanez.  De fapt, este un restaurant libanez urban, cum se și descrie, iar influențele moderne se văd și în platinguri – de la prezentare, la unele adaosuri noi de ingrediente, mai indrăznețe, despre care aș spune că vin să completeze bine bucătăria orientală clasică. Păstrează evident tradițiile, atât în ceea ce privește vasele, cât și rețetele, nu vă gândiți la ceva atipic, însă reușește să le transpună, cum spuneam, reușit, în actualitatea modernă gastronomică.

De altfel, cei de aici spun că meniul reflectă intenția de a comunica mândria rădăcinilor gastronomice, dar așezată într-un decor vestic cu accente culinare care să flateze gusturile rafinate.

Ce mi-a plăcut mie foarte mult, deși nu am reușit să stau până la finalul opsățului (cred că mai sunt lucruri bune) au fost hummusurile cu salsa de trufe și cu cu avocado, muhammara -pasta de ardei iute, nuci și alune cu ulei de măsline și chimen, un mutabal interesant cu sfeclă, conopida tempura cu sos de rodii, tahini și muguri de pin, shaorma marinată 12 ore într-un mix de condimente al casei și kebab-ul din carne de vițel la jar cu salsa picantă. Diferite combinații de condimente, flori comestibile, sosurile sunt ici și colo aduăgate pentru plusul acesta de nou de care vă spuneam.

“Prospețimea și originea ingredientelor sunt însă cele care vor prima întotdeauna. Eu îmi doresc această reputație pentru Souk, apoi vom introduce treptat consumatorul fidel într-o lume care se dezvoltă continuu. Nu re-inventăm bucătăria libaneză, doar o ancorăm în urban și în mintea unui om ocupat, dar care din când în când se oprește să se bucure de o experiență culinară completă. Ne dorim ca, anul viitor, să introducem 5 course menu sau set menu, un concept unic prin care să ajutăm oaspeții să înțeleagă mai bine frumusețea ritualului unei mese de inspirație orientală.”
Tot el spune că deserturile sunt cumva reprezentarea ciocnirii dintre două civilizații: estul și vestul se întâlnesc într-un clasic italian precum panna cotta aromată cu apă de trandafiri, mai găsiți și baklava cheese cake, cardamon millefeiulle, o pavlova cu cremă de fistic și o tartă de cicolată cu curmale și umplutura mixta de mamoul. Souk are și o listă de vinuri alcătuită de un somelier și un meniu de cocktail-uri pentru a se alinia cu întreg conceptul de îmbinare a tradiționalului cu așteptări adecvate anului 2020. Nu lipsește shisha menită să completeze ritualic masa oricărui gurmand.


O altă preocupare în alcătuirea meniului a fost posibilitatea de a gusta puțin din toate: ”Exact ca atunci când te duci la souk (bazar, adică) să faci cumpărături și cumva nu reușești să decizi ce să cumperi… în restaurantul nostru aperitivele calde și reci vin în porții mici pe care le poți împărți cu prietenii. Oricum întreg conceptul a avut ca centru al preocupării mese cu prieteni sau parteneri de afaceri într-o atmosferă plăcută, relaxată. Mâncarea ne strânge în jurul ei și de aceea suntem foarte atenți să menținem ridicate standardele de calitate ale ingredientelor și servirii. Eu cu asta am crescut: ospitalitate și inovație în Horeca, fără compromis.” Restaurantul are bucătărie deschisă, deci vedeți cum se fac toate live.

Presimt că va merge bine acest restaurant, totul fiind făcut cu cap, de altfel nici nu ar fi avut cum să fie altfel pentru că owner-ul este Maissam Mrad, implicata în diverse ramuri ale HORECA cu diferite branduri. Maissam spune că indiferent de afacerea în care s-a implicat de la o fragedă vârstă, a avut mereu în minte felul în care a fost crescut și un lait-motiv care i-a fost insuflat – grija pentru client primează întotdeauna.

Adresă și contacte
Calea Floreasca 131 B
Tel. 0725.544.444
www.souk.ro
www.facebook.com/soukrestaurants/
Program: luni -duminică, 12 .00 – 24.00

Leave a Reply

Your email address will not be published.