Coclinta lui Cucu – mâncare bună, de casă, din bucătăria românească. De-ale copilăriei gusturi

elefant.ro%20
Da, recunosc, nu știam ce e coclinta, până să apară acest restaurant în peisajul bucureștean. Dar, ce bine că s-a adus astfel în atenție aceast produs “de tezaur” gastronomic românesc, și pentru cei nostalgici, dar și pentru cei care nu știu ce e – și cred eu că nu prea are de ce să nu le placă dacă vor gusta.  Așadar, turtă coaptă pe sobă, făcută cu mâinile (se specifică clar în logo-ul restaurantului) din aluat nedospit, cu diferite umpluturi.

Și alte lucruri bune mai are acest restaurant, care te poartă cu gândul la copilărie – am vrut să spun neapărat asta și nu e deloc un clișeu – pentru că, de câte ori am stat  de vorbă cu bucătarul și proprietarul de aici, Sorin Petru Cucu, făcea referire la “gusturile copilăriei”. Gusturi cu gust, pe care știe acum să le pună frumos în vase și la masă. Încă un lucru bine făcut, pitoresc – i-aș zice (de la mâncare, la amenajare, vase și textele de copywrite) de același antreprenor care are și restaurantul Mahala, de lângă Palatul Bragadiru.

Așadar, găsim 10 feluri de coclinte sărate cu denumiri și ele în ton cu conceptul localului: “de glorii”– cu telemea,  smântână, ceapă verde, “țara mea” cu carne de Mangaliță și brânză, “fală și mândrie” cu pulpă de rață din garniță și varză și altele cu pastramă de vită, oaie ș.a. Deci lucruri neaoșe cu ingrediente de casă, din bucătăria veche. Noi am luat una “tricoloare” (chiar așa scris)  cu spanac, branză și măsline și una “de tărie” cu pește, brânză, legume și măsline. Foarte bune, ambele cu foaia subțire și cu umplutură generoasă. Porția mică are 300 de grame – 27 de lei, un bun raport calitate-preț. Mai sunt și în varianta mare, de 600 de grame –  de la 45 de lei.

Tot meniul are astfel de denumiri, practic. Se numește “Ce-ți doresc eu ție”, iar la categoriile principale are:
“a zilei zori” – ouă cu spanac și ceapă confiată, ouă prăjite cu salată și telemea, pâine de casă (extraordinar de bună, cred că are și lapte);
“la trecutu-ți mare, mare viitor”: salată de vinete cu ceapă verde, icre – foarte corecte ambele, cu gustul acela bun “de casă”, fasole bătută cu ceapă confiată, pate de rață “neîndopată”, ghiudem și babic, slană cu muștar;
“suflet românesc” cu supa zilei si vin fiert
“guste fericirea raiului ceresc” – coclinte dulci cu caimac și miere, cu brânză și stafide, cu ciocolată ș.a.
Și anterior, am uitat sa zic, coclintele sărate sunt în categoria “fii-ți mândri astea le nutresc” – deci versurile se leagă.

Și lista de vinuri e foarte ok, ai ce alege, iar prețurile sunt decente. Noi am luat Epicentrum – Șarbă cu Plăvaie, la 65 de lei, cred, și Har Rose, la 70 de lei. Mai se găsesc însă și Prince Matei, Cuvee Charlotte, Cuvee IX, Stone Wine, Flamboyant – deci da, vinuri bune, de pe palierele medium și premium (nu am mai scris cramele pentru că le știți cu toții).

a fostServireaa impecabilă, promptă, amabilă – vinul ținut tot timpul la rece și completate paharele la momentul potrivit de fiecare dată, fasolea bătută din partea casei, iar porțiile decente, raportate la preț.  Foarte bine totul pe ansamblu, Sorin Cucu! Sper să și prindă acest micuț loc căruia el i-a spus brasserie (probabil ca să readucă în atenție un tip de local mult îndrăgit în perioada de București vechi, dar și prin amenajarea cumva de cantină, însă contemporaneizată; am remarcat și desenul solar de pe pereți ca cel din vechea stemă de pe vremea RSR – sau poate am eu prea multa imaginație, corelând poezia cu desenele). Pe scurt, nu ai cum să nu remarci elementele care fac trimitere la frânturi de perioade din “dulcea Românie.” E acest trademark a lui Sorin de a pune un pic de umor și satiră în decor, lucru pe care l-a făcut și la Mahala.

M-a amuzat și prezența unor obiecte populare din copilăria noastră – din epoca de aur, precum suportul de șervețele în formă de pește și inimioarele decorative care nu au nimic kitchos în acest context.

Localul e pe un colț la Victoriei, sus, aproape de Vinexpert și Mărul de Aur.  Victoriei 153, www.coclinta.ro.

(Nu-s toate pozele ale mele, am mai luat si de pe pagina de facebook a localului, ca să vă arăt cât mai multe.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.