Gogoși marocane – sfânj, după rețeta lui chef Joseph Hadad

 

 

aromateria.ro

 

 

 

 

 

 

 

La rețeta asta de gogoși marocane, pofteam de ceva timp, după ce le-am mâncat prima dată la lansarea cărții Joseph Hadad. Omul – scrisă de prietena mea, Andra Iliaș. Așa că am deschis cartea, m-am uitat și la tutorialul lui chef de pe youtube și m-am pus pe treabă. Dar, cum vorba ulterioară a unei cunoștințe, rețeta pe care o vedeți mai jos fotografiată, ar fi fost pentru o popotă, am redus la un sfert, practic cantitățile. Mi-au ieșit din ingredientele de mai jos vreo 10 gogoșele destul de grăsuțe. Puteți face din ce cantități aveți nevoie, însă aveți grijă să le reduceți proporțional la toate ingredientele și să respectați pașii de frământare și dospire; eu nu am respectat a doua frământare și nici timpii de dospire exact c[ci nu mai aveam răbdare. Per ansamblu, însă mi-au ieșit destul de bune și pufoase.
Am folosit astfel:
Ingrediente
330 g făină
15 g drojdie
un praf de sare
o linguriță zahăr
250 ml apă
170 ml ulei
aronia-charlottenburg.ro

 

 

Mod de preparare 
Se amestecă toate ingredientele. Trebuie să iasă o cocă legată, puțin lipicoasă, așa că în cazul în care observați că mai trebuie apă ulterior, adăugați. Se lasă acoperită la dospit o oră jumătate.  Se frământă iar și se mai lasă o oră acoperită.  Se pune baia de ulei la încins, dar să nu fie foarte fierbinte. Se ia câte o bucată din aluat cu mâna udă în apă rece, se face câte o gaură la mijloc și se lasă la prăjit până prinde culoare. În Maroc, se servesc cu zahăr tos în mod tradițional, spune Chef Hadad, dar se pot asorta evident și cu vanilie, miere sau dulceață – ce are și ce poftește fiecare.

Despre sfânj, rețeta de gogoși marocane, chef spune că mama lui o făcea acasă de două ori pe săptămână, iar în Maroc, se mănâncă tradițional de sărbătoarea evreiască Hanuka, dar și de câte ori oamenii au poftă să facă și ceva dulce acasă. Ulterior, am aflat că este unul dintre cele mai populare rețete inclusiv din zona de street food din Maroc și alte țări islamice.

 

aronia-charlottenburg.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.