Villa Vinea: segmentul de top și spumantele au avut creșteri substanțiale ale vânzărilor în 2021

Crama Villa Vinèa a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri în creștere cu 23% față de anul anterior, respectiv 3,8 milioane de lei. Într-un comunicat de presă recent, reprezentanții companiei vorbesc despre rezultatele financiare obținute în 2021 și evoluția diferitelor canale anul trecut comparativ cu 2020 și 2019.

Nu întâmplător am ales titlul care ne confirmă încă o dată, sporirea interesului consumatorului pentru vin și mai ales pentru vinul de calitate, premium, în ultima perioadă (vedeți mai jos “Modificarea comportamentelor de consum”).

Creșterea CA se datorează reechilibrării mixului de canale de vânzare, odată cu relaxarea restricțiilor din industria HoReCa, și interesului crescut al consumatorilor din retailul modern și magazinele de specialitate pentru vinurile cramei, se arată în comunicatul citat.

Mircea Matei, Director general Villa Vinèa
Mircea Matei, Director General Villa Vinèa

Valoarea vânzărilor către restaurante și vinoteci s-a dublat anul trecut față de 2020, fiind relativ egală cu cea din 2019. Recuperarea din zona de HoReCa vine în urma eforturilor cramei și a colaborării cu clienții B2B, alături de care s-au organizat degustări și inițiative orientate spre pasionații de vinuri.

Și turismul la cramă a avut de o creștere, comparativ cu 2020, numărul pachetelor de degustare vândute fiind cu 30% mai mare. Cu toate acestea, valoarea totală a încasărilor s-a situat aici la 60% din cea înregistrată în 2019.

“Creșterile de pe aceste două verticale de afaceri ne confirmă că, pe de o parte, în 2021, consumul s-a îmbunătățit, comparativ cu primul an de pandemie, dar și că strategia noastră de business a dat roade, compensând pentru cererea scăzută, cu care s-a confruntat piața. Dacă, în HoReCa, am reușit să creștem, în ciuda lipsei de predictibilitate a industriei, în ceea ce privește turismul la cramă, acolo nu am atins veniturile prepandemice. Acest lucru este asociat cu scăderile dramatice înregistrate de turismul de incoming. O parte relevantă, însă, dintre călătorii români care au acoperit acest gol, a generat vânzări și în zona de retail/e-commerce, achiziționând vinurile degustate la cramă”, a declarat Mircea Matei, Director General Villa Vinèa.

Cum s-au modificat comportamentele de consum în 2021

În ceea ce privește comportamentele de consum, așa cum arată informațiile companiei, anul 2021 a adus o serie de schimbări.

Românii consumă tot mai mult vin în confortul propriilor locuinței și optează pentru produse cu un nivel bun sau foarte bun de calitate. Acest lucru se observă și în evoluția vânzărilor pe gama de top a cramei Villa Vinèa, Selection, unde, în 2021, producătorul a înregistrat o creștere de 81%, față de anul anterior. Astfel, vinuri precum premiatele Rubin, Diamant, Contessa, Cuvée Celést și Rosé Celést reprezintă acum 30% din vânzările de vinuri ale cramei.

De asemenea, tot mai mulți consumatori sunt atrași de spumantele locale, pe care le consumă atât acasă, cât și în oraș. Categoria de spumante a producătorului transilvănean, din care fac parte cele două vinuri ale cramei, realizate prin metoda tradițională și degorjate în sticlă, Cuvée Celést și Rosé Celést, a crescut de 5 ori în 2021, comparativ cu 2020.

“În ceea ce privește comportamentul de consum în afara casei, atunci când vor să se bucure de un pahar de vin, tot mai mulți oaspeți ai industriei de HoReCa aleg localurile premium, care oferă experiențe complexe, ce îmbină latura gastronomică și cea oenologică. Astfel, pasionații profită de oportunități pentru a descoperi crame locale, dar și pentru a beneficia de sfaturile și recomandările specialiștilor. La Villa Vinèa, noi colaborăm cu somelieri și profesioniști ai industriei, pentru a ajuta consumatorii să se bucure de o experiență memorabilă, de fiecare dată când degustă un vin al cramei noastre”, a menționat Mircea Matei.

Și pentru anul în curs –  2022, Villa Vinèa își propune o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 20%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.