Wine Advocate 2021: 41 de vinuri românești cu peste 80 de puncte Parker

41 de vinuri românești au fost cotate cu peste 80 de puncte Parker în Wine Advocate, într-o evaluare semnată Mark Squires (Master of Wine) în luna ianuarie 2021. Câteva crame românești au comunicat punctajele obținute de vinurile evaluate în renumita publicație de specialitate.

Cele mai apreciate vinuri, care au obținut cele mai mari punctaje sunt de la Domeniile Săhăteni / Aurelia Vișinescu – Anima Syrah 2016 – 90 + și Anima Cabernet Sauvignon 2016 – 90, respectiv SERVE – Guy de Poix Fetească Neagră 2016 – 90.

Aurelia Vișinescu are mai multe vinuri cu peste 80 de puncte, anunțate pe pagina de facebook a cramei, unde găsim și recenzia Anima Cabernet Sauvignon 2016 (14,6% vol.alc.) în The Wine Advocate.

“Având în vedere calitatea pe care o oferă fratele său mai mic, Karakter, am fost dornic să vad ce ar putea adăuga acest vin. Este, într-adevăr, un pas mai sus. În primul rând, are mai mult stejar. Aceasta nu este neapărat partea bună, dar lemnul nu copleșește acest vin, sau tinerețea lui. Fructul, într-adevăr, pare nuanțat și mult mai complex. Apoi, adaugă mult mai multă putere.
Mai degrabă intens și încă nedezvoltat complet, în ciuda anului de recoltă 2016, acest vin ar putea beneficia de încă un an sau doi în pivniță. Oferă toate indicațiile că poate îmbătrâni frumos, deci nu este nicio grabă să-l consumați acum.
Încă mai are de răspuns la câteva întrebări cât stă în beci: se poate dezvolta și poate integra frumos lemnul? Merită luat și păstrat pentru potențialul său. Dacă decideți să-l beți imediat, nu uitați de aerare.”

Cuvée Guy de Poix 2016 SERVE a obținut, cum spuneam, 90 de puncte – “singura Fetească neagră din România cu 90 puncte – descris ca <<vin remarcabil, cu caracter și complexitate excepțională>>”, scrie vinul.ro.

Crama din Ceptura mai are și alte vinuri în acest top – Cuvee Charlotte, Cuvee Amaury, Cuvee Sissi ș.a.

Fetească Regală Villa Vinèa / Castel Vinum) 2019 (13,1 vol alc.) – printre puținele crame care au și comunicat media acest lucru – este evaluată cu 88 de puncte.

Potrivit reprezentanților cramei, este descrisă de specialistul în vin Mark Squires ca “frumos realizată, în stil proaspăt, îndeajuns de concentrată, cu textură mai bună și o oarecare tensiune pe final. Deși extrem de aromată, își menține tot timpul profilul sec-serios, chiar dacă e produsul unui stil “îndrăzneț” de vinificație”.  Reputatul critic i-a regăsit câteva note de Loureiro și Vinho Verde.

În final, o descrie ca “un vin glorios, minunat de consumat vara aceasta”. “Singura întrebare este cum se va dezvolta și dacă se va îmbunătăți? Acolo sunt mai puțin sigur. Dar merită să ne aplecăm în fața lui astăzi”, mai menționează Mark Squires.

feteasca-regala-villa-vineaAm încercat mai multe din acestea, își merită cu prisosință laudele, la fel ca multe alte românești.

Încerc (!) 😊să consum moderat alcool, iar ca un sfat și pentru ceilalți iubitori de vin, complexul de vitamina B are, pe lângă altele, darul de a aduce bună dispoziție, la fel ca vinul moderat, dar și de a contracara efectele alcoolului (deh, uneori, mai exageram. 😊

(P) Am documentat un articol interesant Beneficii Vitamina B.

Leave a Reply

Your email address will not be published.