White Queen, Chardonnay, Crama Ferdi – un start perfect pentru o cină romantică sau o ocazie specială

Cum am făcut, cum nu am făcut, dar s-a nimerit să fim amândouă – eu și Svetlana  “Ladies in White” când am făcut cunoștință cu acest White Queen Chardonnay la Grapes – The Wine Bar, la seara dedicată vinurilor Cramei Ferdi.

Un Chardonnay baricat 8 luni în butoaie noi de stejar francez care a deschis frumos seria unei degustări de 5 vinuri, unde am descoperit mai bine stilul de vinificație ale acestui oenolog îndrăzneț din Vâlcănești, Fernando Mihăilescu, ce cultivă numai pe 3 hectare viță-de-vie, iar edițiile de vin sunt foarte limitate.

Despre degustare pe larg am scris aici, acum vă voi descrie mai pe larg acest vin pe care eu îl văd perfect pentru începutul unei cine mai speciale.

Așadar – White Queen Chardonnay 2020, ed. limitată, 14,2 vol.alc. – elegant, gastronomic, m-a uimit un pic – în special, datorită acidității mai sus decât ar trebui să o aibă acest un Ch. Mi s-a confirmat că nu are fermentație malolactică, de unde aciditatea mai ridicată, dar nu deranjează deloc, este bine integrată. Însa ii dă cumva, dacă vreți, un pic de intrigă.

Își dezvăluie un corp frumos, cu onctuozitate specifica soiului, precum și datorită influenței baricului, cu batonaj zilnic.

Cu o culoare frumoasă aurie, vine cu un buchet proaspăt, fin, cu note de fructe galbene, tropicale, tușe de vanilie și lemn – care se regăsesc și gustativ. Proaspat si in gust, structurat, alcool ridicat – 14, 2%, bine integrat si el.

A fost asociat cu o tartă fragedă cu somon și brânzeturi, gătită de Ioana Popa Bucur, doar doua maini pe instagram.

Eu eu îl mai văd excelent lângă un risotto cu fructe de mare, la diferite quiche-uri, si alte patiserii frantuzesti, platouri asortate cu brânzeturi moi cu mucegai alb, fructe confiate, poate chiar și niște charchuterii fine, precum prosciutto crudo.

Cum spuneam, datorită fineței sale și caracterului îmbietor care mai cere și al doilea pahar, îl văd un bun start pentru o cină romantică sau la o masă cu o ocazie mai specială – o aniversare în familie sau cu prieteni apropiați.

Un Chardonnay pe care îl voi ține minte mult timp de acum încolo 😊. Au fost îmbuteliate doar 840 de sticle, vinul a stat 8 luni în baric și are 14,2% alcool. E un altfel de Chardonnay, mai rafinat, mai elegant și plin de noblețe, abia că nu i-am simțit contactul cu lemnul de stejar francez.”, a scris Svetlana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.